Ett Hållbart Växjö som växer

2020

Miljön: ett ansvar hos oss alla

Vår verksamhet har en stor miljöpåverkan. Både i de val vi gör på våra byggen men också effekten av vårt äldre bestånd. Den löpande verksamheten och våra hyresgästers beteendemönster påverkar också miljön mycket. Vårt miljöarbete omfattar därför alla i vår verksamhet. Från ägare och anställda till hyresgäster, entreprenörer och leverantörer. Vad innebär det i praktiken? Jo, vi:

  • Verkar för en grön och hållbar utveckling av vår nyproduktion och vårt befintliga fastighetsbestånd genom att följa Växjö kommuns träbyggnadsstrategi och energiplan samt genom att projektera våra nyproduktioner enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad (nivå Silver).
  • Arbetar för att effektivisera användningen av värme, el och vatten genom sparsamhet, investeringar i ny teknik, optimering av befintliga tekniska system, samt beteendeförändring hos våra hyresgäster. Exempel på åtgärder vi gärna genomför är att byta ut uttjänta fönster till nya och välisolerade fönster. Vi tillämpar också individuell mätning och debitering av varm- och kallvatten för att ge våra hyresgäster ökade incitament att vara resurseffektiva i sin vattenanvändning.
  • Letar kontinuerligt efter energibesparingsprojekt att genomföra i det befintliga beståndet, vilket vi gärna samordnar med underhållsåtgärder för att nå en god kostnadseffektivitet.
  • Har tydliga rutiner för att möjliggöra kontroll, uppföljning och ständiga förbättringar av verksamheten.
  • Förebygger uppkomsten av avfall och underlättar smart avfallshantering för såväl anställda som hyresgäster. Alla miljöhus har tydlig information.
  • Är miljödiplomerade genom Svensk Miljöbas.
  • Arbetar för att minska användandet av material, produkter och ämnen som kan skada miljön eller människors hälsa
  • Ställer miljökrav vid upphandling och inköp.
  • Strävar efter en effektiv och kvalitetssäker mätvärdesinsamling för värme, el och vatten, samt genomför processtyrda och systematiska analyser över användningen i hela vårt bestånd för att identifiera besparingspotential
  • Medverkar i Klimatdialogen, för att diskutera och göra framsteg i klimatfrågan tillsammans med andra aktörer i regionen
  • Ställer krav på att inköpt el ska komma från förnybara energikällor.
  • Producerar förnybar el i vårt vindkraftverk och våra solcellsanläggningar. Produktionen från vindkraftverket motsvarade ca 50 procent av den mängd el vi köpte under året, medan solkraften motsvarande ca 1 procent.

Våra miljömål

Vi har högt uppsatta miljömål, vilket är en förutsättning för att Växjö även fortsatt ska vara en förebild avseende miljöfrågor. 2020 är sista året vi stämmer av dessa miljömål.

I anslutning till detta har vi under 2020 avslutat vårt stora energibesparingsprojekt Ready i kvarteret Alabastern. Ett EU-projekt med många aktörer såsom Växjö Energi, Wexnet och Energikontor Sydost. Wexnet har tillsammans med oss utvecklat Boportalen vilket är en förutsättning för att våra hyresgäster ska kunna erbjudas framtida klimatsmarta lösningar såsom t ex smarta hem och andra tjänster som gynnar ett liv med mindre miljöavtryck. 

Vi har också samarbetat med Växjö Energi som installerat ett lågtempererat fjärrvärmenät inom kvarteret Alabastern. Vi har kunnat visa att vi når våra hårt satta energimål i kvarteret och det gläder oss. Renoveringen blev mycket lyckad. Vi har nu också andra spännande installationer på området att följa - vi hoppas att detta projekt i sin helhet med alla dess olika komponenter i testmiljöer kan utvärderas på ett bra sätt och ge oss stor framtida input på vad vi som bolag ska göra som standard i framtiden för att göra vårt bästa för att nå våra miljömål.

Vi kan göra mer!

Implementera Hållbara Växjö 2020

Fortsätta bygga i trä

Arbeta vidare i Allmännyttas klimatinitiativ

Avstämning miljömål 2020

Group 331

1

Minska energianvändning med 20%

Stroke 338

2

Minska vattenförbrukningen med 8%

Fill 332

3

Fossilbränslefria till 2020

Kemikalier

4

Fasa ut kemikalier som innehåller särskilt farliga ämnen

Group 5

5

Radionhalt under 200 Bq/m³ i alla fastigheter

Trabaserad

6

50 procent av våra nybyggnationer ska vara träbaserade

Avfall

7

Mätbarhet på avfall

1. Minska energianvändningen 20 %: Vi har fortsatt att energieffektivisera verksamheten på flera fronter. Inom det innovativa området kan vi glädjas åt att vi kunnat sjösätta två intressanta energitekniska system i vårt nyrenoverade område Alabastern: en solenergianläggning som med hjälp av hybridpaneler producerar både värme och el, samt en anläggning som återvinner värme från spillvattnet. Vi har också installerat solceller på vårt nybyggda kvarter Saturnus. Inom vårt befintliga bestånd har vi fortsatt att modernisera belysning, ventilationssystem och uppvärmningssystem. I jakten på energibesparingar har vi även tagit in ett nytt verktyg i form av Envista-metoden, vilken erbjuder en benchmarking och en visualisering av energianvändningen i våra fastigheter som kan skapa ytterligare engagemang internt. När vi blickar tillbaka till år 2010 som utgjort referensår för vårt energimål till 2020 kan vi konstatera att vi inte når hela vägen fram. Förändringar i fastighetsbeståndet under resans gång har försvårat möjligheterna. Trenden inom det jämförbara beståndet har dock varit positiv och vi tar med oss många goda erfarenheter från energiarbetet under denna period när vi blickar framåt. Vi har nu antagit Allmännyttans klimatinitiativ med målet att effektivisera energianvändningen med 30 procent fram till 2030. Vi gör detta med utgångspunkt från 2008 och utifrån referensnivån 154,2 kWh per kvm Atemp och år. För 2019 kunde vi redovisa ett nyckeltal på 138,0 och under 2020 har ett fortsatt engagerat energiarbete genererat energieffektivisering ner till 135,7 kWh per kvm Atemp och år.

2. Minska vattenförbrukningen 8 %: Vi installerar individuell mätning av kallt och varmt vatten i samtlig nyproduktion och vid större renoveringar. Att koppla förbrukning till en kostnad är en viktig del i arbetet att ge våra kunder incitament att hushålla med resurserna. Hyresgäster som har individuell mätning kan nu även följa sin förbrukning via Boportalen. Vid jämförelse med referensåret 2010 framgår att vi inte uppnått den effektivisering som önskats, vilket bekräftar vår bild av att det är både utmanande och komplext att arbeta med frågor som denna som är så nära kopplad till människors beteenden och vanor. Vi kan också se en effekt av Coronaviruset i vattenanvändningen, då en ökad närvaro i hemmet givit en naturlig ökning av vattenkonsumtionen i våra bostäder under 2020.

3. Fossilbränslefria: Målet är att vi 2020 inte ska ha använt några fossila bränslen alls. Fjärrvärmen från Växjö Energi är sedan december 2019 helt fossilfri. De utsläpp vi har kommer från bensinanvändning i etanolfordon och gasfordon, där en liten mängd används vid start och som reservbränsle. Diesel och bensin används även till några maskiner i skötseln av utemiljön.

4. Fasa ut kemikalier som innehåller särskilt farliga ämnen: Både för miljön och människors hälsa vill vi fasa ut kemiska produkter som används i verksamheten som innehåller särskilt farliga ämnen. I detta arbete samarbetar vi med leverantörer. Sedan januari städar våra entreprenörer kontor, trapphus och tvättstugor med ett alkaliskt vatten. På så sätt minskar kemikalieförbrukningen vilket både är bra för miljön och människors hälsa.

5. Radonhalt under 200 Bq/m3 i alla fastigheter: Radon finns i fastigheterna i mer eller mindre mängd och kommer från marken och/eller byggnadsmaterialet. Radon mäts enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metod. Då vi stöter på förhöjda radonhalter genomför vi ytterligare undersökningar och vidtar åtgärder därefter. Radonmätningar har nu genomförts i samtliga fastigheter. Nu fortsätter vi med att göra mätningar i nyproduktion samt att rutinmässigt mäta vart 10:e år i vårt bestånd.

6. Träbaserad nyproduktion: 50 procent av våra nybyggnationer ska vara träbaserade. Kvarteret Tunnlandet är under produktion och kommer att följa träbyggnadsstrategin.

7. Mätbarhet på avfall: Vi har miljöhus med full sortering i alla våra områden. Information om sortering i miljöhusen är tydlig och vi försöker göra det lätt att göra rätt. Vi har uppgifter om hur mycket förpackningar och tidningar som slängs men än så länge saknar vi statistik över rest- och matavfall.

Ett projekt har inletts med behovsanpassad tömning. Genom sensorer ska kärlen skicka information och tömning göras först när kärlen nått en viss nivå. Under 2020 har sensorer installerats och mätning har påbörjats.

Insamlingsboxar för kläder och textil har ställts ut på 4 platser i våra områden. Genom ett samarbete med Human Bridge går insamlat material till återbruk eller bistånd istället för att som restavfall förbrännas. Totalt har under 2020 9,6 ton samlats in.

Avfall

(kg/lägenhet exkl. rest- och matavfall)

Tidningar: 20 
Pappersförpackningar: 36
Ofärgat glas: 14
Färgat glas: 14
Plastförpackningar: 14
Metallförpackningar: 4
Summa: 102 kg/lgh

Fjärrvärmeförbrukning

kWh/m2 BOA/LOA

2017: 152,8

2018: 150,8 

2019: 148,6 

2020: 146,3

Vattenförbrukning

m3/m2 BOA/LOA

2017: 1,34

2018: 1,36

2019: 1,34

2020: 1,43

Koldioxidutsläpp

(ton)

2017: 1325

2018: 2198

2019: 1808

2020: 23

Hållbara Växjö

Växjös hållbarhetsprogram Hållbara Växjö 2030 täcker in alla tre hållbarhetsdimensionerna; ekologisk, social och ekonomisk. Programmet bygger på långsiktighet och utgår från FN:s 17 globala hållbarhetsmål i en lokal agenda för var vi vill vara år 2030.

En hållbarhetsgrupp har formats på bolaget och en kartläggning har påbörjats kring hur Växjöbostäder kan bidra till de fem målbilderna och 9 utmaningarna som programmet innehåller.

Målbilderna


  • Klimat- & miljösmart
  • Tryggt & tillitsfullt
  • Rättvist & ansvarstagande
  • Växande & inkluderande
  • Grönt & hälsosamt