Ett Hållbart Växjö som växer

2020

Vår roll i framtidens Växjö - nybyggnation

I vårt ägardirektiv framgår det att vi ska verka för att kommunen har ett pris- och kvalitetsvarierat utbud av attraktiva bostäder i hyresform som profilerar kommunen som en attraktiv bostadsort samt miljö- och tillväxtkommun.

Under 2020 färdigställdes 25 nya bostäder i kvarteret Saturnus (stadsdelen Väster) i första etappen. Under rådande marknad har i dagsläget fyra lägenheter sålts. I dagsläget har vi 94 lägenheter under byggnation. Det är i kvarteren Saturnus på Väster och Tunnlandet i Bredvik. Investeringsbeslut är fattat för 116 lägenheter i kv Bärnstenen och Alabastern på Araby, här pågår bygglovsprocessen.

Planeringsarbetet är uppstartat och pågår för kvarteret Ansgarius (nuvarande kommunhus). Vi utreder förutsättningar för förändringar, rivningar, status på befintlig stomme och fasad för att kunna göra vägval i vårt fortsatta arbete.

I kvarteret Saturnus har en del av bostäderna upplåtelseformen ägarlägenheter. Under året har vår mäklare arbetat med försäljningen och vid årsskiftet var fyra lägenheter sålda. I kv Bärnstenen kommer vi att uppföra en byggnad med 20 lägenheter med annan upplåtelseform.

Vi har ett tydligt mål med hög och jämn byggtakt utifrån efterfrågan. För att stärka integrationen och säkerställa bostäder för alla ska vårt bestånd erbjuda olika geografiska lägen, standard, ålder, marklägenheter, flerbostadshus, små och stora lägenheter samt hyresnivåer.

Vi kan och ska vara ett verktyg för kommunen för att testa nya och innovativa byggmetoder och driva miljöarbetet inom bostadsbyggandet i Växjö framåt. Träbyggnation är ett gott exempel på där vi varit med och drivit utvecklingen och fram till idag har vi producerat 495 lägenheter och ytterligare 70 är under byggnation inom kvarteret Tunnlandet.
Group 9

25 bostäder

(2019: 96 bostäder)

Nybyggnation

Group

34 bostäder

(2019: 96 bostäder)

med inflyttning 2021

Group

28 000 - 35 000

(2019: 35 000 kr/kvm)

kr/kvm för nybyggnation

Marktillgång och byggmarknaden

Tillgång till mark är en förutsättning för att vi ska kunna bygga enligt marknadens efterfrågan. Vi konkurrerar både avseende mark och upphandling av entreprenörer på precis samma marknad som de som bygger andra upplåtelseformer. Byggprisutvecklingen utmanar både vid nybyggnation, vid underhållsprojekt och vid renoveringar. Vi arbetar fortsatt med att varje enskilt projekt ska bli ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart. Vi arbetar hela tiden för att utmana marknaden för att hitta kostnadseffektiva lösningar.