Våra intressenter

Våra mest uppenbara intressenter är våra hyresgäster, politiker, medarbetare, kommuninvånare i stort och media. Våra nybyggnadsprojekt intresserar också andra bostadsbolag, kommuner och i vissa fall även andra länder.


Väsentlighetsanalys: Vad är intressant för våra intressenter?


Genom en konstant nära dialog, med vår primära intressegrupp, våra hyresgäster, samt med tydliga direktiv från våra ägare i Växjö kommunkoncern, har vi en god insyn i vilka frågor som berör våra intressenter allra mest. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och är de som möjliggör vårt hållbarhetsarbete. För media, kommuninvånare och andra intressenter menar vi att transparensen är det viktigaste och vår ambition är att vara transparenta.

Med denna förutsättning har ledningsgrupp och styrelse konstaterat att de löften som vi har i vår affärsidé är det som är av störst intresse för våra intressenter. 


Våra tre affärslöften är det som leder oss igenom vår hållbarhetsredovisning:

Vi gör det lätt att bo & leva för våra hyresgäster: Om hur vi skapar boendemöjligheter för alla och arbetar för att ha de mest nöjda hyresgästerna i Sverige.

Vi skapar attraktiva boendemöjligheter där du trivs och utvecklas: Vi beskriver hur vi arbetar för att skapa vardagstrygghet.

Vi medverkar till ett hållbart Växjö som växer och utvecklas: Vår största miljöpåverkan är genom vårt äldre befintliga bestånd och när vi bygger nytt. Här presenterar vi våra högt uppsatta miljömål och vad vi behöver göra för att bli hållbara även i vårt befintliga bestånd.


Vi har även en del i hållbarhetsredovisningen som handlar om Verksamheten och våra medarbetare. Där berättar vi om hur vi attraherar rätt kompetens och får engagerande medarbetare.

De tre löftena ovan är nära knutna till de fem ämnen som ska finnas med i en hållbarhetsredovisning, miljö, sociala förhållanden, personal, mänskliga rättigheter och motverkande av korruption. Vår verksamhet har störst påverkan vad gäller miljö, sociala förhållanden och personal och därmed störst fokus i detta dokument. Vi är stolta och tacksamma över att leva i ett samhälle, där mänskliga rättigheter är en självklarhet och vi hade reagerat om något skulle strida mot detta. För att belysa mänskliga rättigheter och då med särskild tonvikt på barn och unga samt att Barnkonventionen blev svensk lag 1 januari 2020 så har bolaget under året haft obligatorisk utbildning om Barnkonventionen för samtliga anställda. Dock ser vi inga risker för detta i bolaget och mänskliga rättigheter är därför inget som vi kommer att beröra närmare i denna hållbarhetsredovisning. Vi som beställare med många leverantörer och entreprenörer utsätts dock för risker avseende korruption. Hur vi arbetar med detta löpande kan du läsa om under Verksamheten & våra medarbetare.

 

Väsentliga hållbarhetsfrågor

I vår risk- och väsentlighetsanalys nedan har vi dokumenterat våra risker och vilka kopplingar de har till hållbarhet. Arbetet med riskerna beskrivs utförligare i alla delar av års- och hållbarhetsredovisningen.

Miljö

Betydande miljöaspekter i verksamheten är energi, avfall och nyproduktion.  

Exponering

Energi används till uppvärmning och fastighetsel. Avfall uppkommer både direkt i verksamheten och från hyresgästerna. Byggnation innebär en stor resursanvändning och därmed klimatpåverkan. 

Hantering

Vi har ett systematiskt arbete med miljöfrågor i enlighet med Svensk miljöbas standard för miljödiplomering. Energianvändningen följs upp och analyseras systematiskt för att hitta effektiviseringspotential. Energi som används är förnybar. Avfall sorteras för att möjliggöra en effektiv resursanvändning. Hyresgästerna uppmanas att källsortera sitt avfall i miljöhusen. Nyproduktion projekteras enligt Miljöbyggnad, nivå silver. Vi bygger enligt träbyggnadsstrategin där det är möjligt.

Motverkande av korruption

Mutor och bestickning

Exponering

Kan leda till högre priser eller att vi inte får det vi betalar för. Det kan även skada vårt förtroende. Reglerna är i grunden desamma, vare sig de avser privat eller offentlig sektor. I praktiken tillämpas reglerna strängare för den som är anställd i den offentliga sektorn, dit Växjöbostäder räknas.

Hantering

Rutiner finns för mutor och bestickning där det klargörs vad som gäller i bolaget. Rutinerna finns på intranätet. Upphandlingar görs enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU. Avtalstrohet följs upp regelbundet. 

Personal

Kompetensförsörjning. Det finns en risk att vi inte når och hittar rätt kandidater med potential. 

Exponering

Brist på resurser kan påverka vår möjlighet att utföra vårt uppdrag.
Riskexponeringen bedöms som normal för ett företag av vår storlek.

Hantering

Aktivt arbete med rekryteringar. En affärsdriven arbetsgivarvarumärkesstrategi kommer tas fram.

Group 5
Sociala förhållanden

Förtroenderisker 

Exponering

Förtroendet hos hyresgäster, ägare, allmänhet, medier och övriga intressenter är centralt för ett publikt bolag. Ett bristande förtroende kan leda till att hyresgäster väljer andra boendeformer.

Hantering

För chefer och medarbetare och förtroendevalda sker löpande utbildning i relevant lagstiftning. Intern kontroll görs. Upphandlingar görs enligt LOU och det finns en transparens i verksamheten genom hemsida, diariet och att offentlighetsprincipen gäller och följs.

Group 5
Sociala förhållanden

Segregation och socioekonomi 

Exponering

Risk att attraktiviteten och den upplevda tryggheten i ett bostadsområde minskar. 

Hantering

Dagligt arbete med bostadssociala frågor. Vi fortsätter att investera i området och genomför underhåll och renoveringar invändigt och utvändigt, ordnar aktiviteter på skollov samt har löpande uppmärksamhet på trygghet i områdena tillsammans med socialtjänst, polis, intresseorganisationer.

Group
Ekonomisk risk

Långvarigt tomma lägenheter, trots att bostadsbrist råder, som också påverkar bolagets ekonomi negativt för ökade hållbarhetssatsningar. 

Exponering

Risk att andra bolag gör om planerade bostadsrätter till hyresrätter, vilket leder till ökad konkurrens i uthyrningen av vår nyproduktion som kan leda till minskade hyresintäkter. 

Hantering

Noggrann marknadsanalys och bevakning av byggnation i områden vi planerar nyproduktion före investeringsbeslut tas.